Sałatka z ryżem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g ryżu basmati
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 150 g ogonówki
  • 150 g żółtego sera
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz

Propozycja na przyjęcia - sałatka z ryżem, która zachwyci Waszych gości. Doskonałe połączenia smakowe, idealna konsystencja - musicie jej spróbować.

Przepis na: Sałatka z ryżem

  1. Ryż ugotuj na sypko i dopraw 2 łyżeczkami soli. Gotuj o minutę krócej niż jest w instrukcji przyrządzenia na opakowaniu producenta. Następnie odstaw go aby wystygł.
  2. Cebulę bardzo drobno posiekaj, następnie posyp ją delikatnie solą.
  3. Ogonówkę oraz żółty ser pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  4. Ogórki i paprykę pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  5. Z kukurydzy odlej zalewę.
  6. Koperek i pietruszkę bardzo drobno posiekaj.
  7. Schłodzony ryż połączy z posiekanymi składnikami oraz kukurydzą i dokładnie wymieszaj majonezem oraz musztardą. Całość dopraw solą z pieprzem.