Gulasz wieprzowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 200 ml kremu pomidorowego
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz
  • zioła dalmatyńskie
  • majeranek otarty
  • 70 ml czerwonego wytrawnego wina
  • mielona słodka i ostra papryka
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 duża zielona papryka
  • oliwa
  • kwaśna śmietana 18%
  • natka pietruszki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • ręcznik papierowy
  • multicooker Redmond RMC-280E PL
  • obieraczka do warzyw

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz aby, sos w gulaszu miał bardziej intensywny smak, to pomiń proces smażenia mięsa. W ten sposób pory będą otwarte, przez co wszystkie soki z wewnątrz wypłyną, mieszając się z całym daniem.

Przygotowaliśmy dla Was przepis na gulasz wieprzowy i wykorzystaliśmy w tym celu urządzenie multicooker marki Redmond. Chcieliśmy odejść od tradycyjnego sposobu gotowania i pójść z duchem czasu, który nabiera rozpędu i zaczyna wymieniać gary z kuchni na inteligentne sprzęty. Sama obsługa jest banalnie prosta, więc skupiliśmy się na ilości czasu oraz uwagi, jakich wymaga przygotowanie obiadu w urządzeniu. Z multicookerem przygotowaliśmy gulasz o wiele szybciej. Tutaj możecie sprawdzić jak się z nim pracowało.

Gulasz wieprzowy przepis

  1. Mięso dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę o grubości 2 cm i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Delikatnie całość skrop oliwą i dopraw mielonymi paprykami oraz ziołami. Wymieszaj w misce i pod przykryciem włóż do lodówki na godzinę.
  3. Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój w kostkę o boku 0,5 cm.
  4. Papryki dokładnie umyj i pokrój w grubą kostkę.
  5. Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki. Włącz urządzenie i ustaw na tryb smażenia mięsa (fry - meat). Wlej odrobinę oliwy z łyżką masła i wrzuć mięso. Smaż, co chwilę mieszając, nie zamykając pokrywy.
  6. Przesmażoną karkówkę odłóż na bok i wlej do ceramicznej misy wino. Przeprowadź proces deglasacji.
  7. Następnie dodaj mięso, warzywa korzeniowe i krem z pomidorów. Zmień tryb na pieczenie warzyw (bake - vegetable) i zamknij pokrywę
  8. Po 10 minutach dopraw całość odrobiną soli, pieprzem, paprykami i majerankiem. Dodaj także pokrojone papryki i piecz gulasz jeszcze 25 minut.
  9. Nałóż danie przy pomocy chochli z zestawu Multicookera, udekoruj je kleksem ze śmietany i posiekaną natką pietruszki.