Zupa szczawiowa


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 pęczek świeżego szczawiu (ok 250 g)
  • 350 – 400 g ziemniaków
  • koperek młody
  • po 1 jajku ugotowanym na twardo na osobę
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu do zabielenia zupy
  • Świeży lubczyk
  • Bulion:

  • 250 g wołowiny rosołowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ średniego korzenia selera
  • 2,5 l wody

Porada szefa kuchni

Znakomitym dodatkiem do zupy będą warzywa i pokrojone mięso. Możesz również urozmaicić ją o smak botwiny oraz niewielkiej ilości grzybów suszonych. Aby nadać wyrazistości i finezji potrawie, zamiast kurzych jaj dodaj przepiórcze.

Czy pamiętacie smak zupy szczawiowej? Przypominacie sobie czasy dzieciństwa, gdy biegaliście po łąkach szukając liści szczawiu? Nie było trudno go znaleźć, bo ponieważ rośnie prawie wszędzie. Niezapomniany smak, który uwalniał się dopiero po chwili żucia jego liści. Tym którzy jeszcze nie spróbowali, gorąco polecam, choćby dlatego że jest również bardzo zdrowy. Nie trudno go znaleźć - dostępny jest nawet w małych osiedlowych warzywniakach. Zapraszam do skosztowania!

Przepis na: Zupa szczawiowa

  1. Włoszczyzną rosołową obierz ze skórek i potnij na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wrzuć wszystkie składniki na rosół i zalej wodą.
  3. Ustaw garnek na palniku i włącz go na średnią moc. Garnek przykryj pokrywką, a gdy zacznie się prawie gotować, uchyl ją i zmniejsz moc palnika. Rosół nie powinien bulgotać.
  4. Gotuj bulion przez 30 minut.
  5. Szczaw dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
  6. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o grubości ok ½ cm, a następnie włóż je do garnka z osoloną wodą i ugotuj na sypko.
  7. Szczaw posiekaj drobno razem z łodygami.
  8. Po 30 minutach gotowania bulionu wyjmij wszystko ze środka i dodaj posiekany szczaw. Całość dopraw solą z pieprzem i lubczykiem.
  9. W osobnej miseczce umieść śmietanę, a następnie dodaj do niej odrobinę ciepłej zupy i dokładnie wymieszaj. Gdy się zahartuje, możesz wlać do garnka i wymieszać.
  10. Na koniec dodaj do zupy ziemniaki i udekoruj świeżym koperkiem.