Szukaj przepisu

Kaczka w pomarańczach

Pin it

Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis

Zapraszam na odświętną ucztę w szlacheckim stylu, nie tylko dla ludzi z błękitną krwią.

Wiele osób kończy swoje umiejętności kulinarne na przygotowaniu udek z kurczaka. Ja zachęcam do lekkiego wyjścia z konwenansów i pójście o krok dalej. Kaczka posiada wyborne mięso, przez wielu Polaków jeszcze nie odkryte. Pomarańcze świetnie się z nim łączą, a do tego domowej roboty prawdziwe kluski śląskie. Miód, malina...

  • Składniki:

  • kacze udka
  • jedna pomarańcza
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • kieliszek czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 8 owoców jałowca
  • pół szklanki soku z pomarańczy

Przepis

Udka marynujemy najlepiej całą noc w soli, pieprzu, czosnku oraz tymianku. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po zezłoceniu ze wszystkich stron podlewamy winem. Gdy alkohol lekko odparuje, dolewamy sok z pomarańczy oraz dorzucamy owoce jałowca i skórkę z pomarańczy (najlepiej obrać ją obierakiem do warzyw, wtedy łatwiej ją wyjąć na sam koniec i jest bez białej błony). Dusimy całość ok. 1,5 h. Lepiej żeby było więcej sosu, wtedy będzie czym polać kluski.

Odcedzamy sos, a potem zagęszczamy płynem (mąka rozrobiona z wodą). W zależności jak gęsty chcemy mieć sos, tyle dolewamy płynu. Proponuję gęstszy, dlaczego... na koniec odsłonięcie triku. Następnie dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany. Na sam koniec, aby dodać świeżości gęstemu sosowi oraz żeby go rozrzedzić, dolewamy świeży sok z połowy pomarańczy.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. nadia pisze:

    kocham kaczki w pomarańczach, ja osobiście polecam marynować je w rozmarynie i czerwonym winie

  2. amelia22 pisze:

    czekam więc na te kluski śląskie

  3. Bałanka pisze:

    Zrobiłam, pyszna :) użyłam piersi z kaczki, podałam krojoną w plastry z kluskami śląskimi, duszonymi jabłkami…. Mniam! Strasznie bałam się co wyjdzie, robiłam pierwszy raz, ale jest pycha, soczysta i wykwintna.

Skomentuj


6 + sześć =