Placki z cukinii


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • olej
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • szynka szwarcwaldzka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • praska do czosnku
  • ręcznik papierowy

Placki z cukinii są idealną przekąską na gorące, letnie dni. Delikatne, lekko słodkawe, z dekadencką nutką czosnku. Dzięki temu przepisowi poznasz sekret jak przygotować placki z cukinii w takiej konsystencji, aby się nie rozpadały.

Placki z cukinii przepis

  1. Umyj cukinie, a następnie zetrzyj wraz ze skórką na tarce i posyp solą, aby warzywo puściło soki i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij sok w rękach i zostaw na 20-30 minut. Powtórz tę czynność dwukrotnie.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cukinii wraz z pieprzem cytrynowym. Dodaj jeszcze jajka i mąkę partiami i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej na dwóch patelniach półcentymetrową warstwę oleju, na którą nałóż porcje ciasta (1 placek = 1 czubata łyżka ciasta). Placki smaż po 4 minuty z każdej strony. Gotowe placki ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Posiekaj drobno pietruszkę oraz koperek. Przełóż serek śmietankowy do miseczki, wsyp do niej zioła, dodaj soli, pieprzu i kilka kropli soku z cytryny.
  5. Placki z cukinii podawaj z serkiem ziołowym oraz plasterkami szynki szwarcwaldzkiej.