Szukaj przepisu

Sałatka z krewetkami

20 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Sałatka z krewetkami i brzoskwinią
  • Sałatka z krewetkami i brzoskwinią
  •  salatka-z-krewetkami3
  •  salatka-z-krewetkami2
SKŁADNIKI
  • paczka krewetek Black Tiger paczka mix-u sałat 3 na pół miękkie brzoskwinie 150 g borówek amerykańskich 15 pomidorków koktajlowych kieliszek białego wina estragon 2 ząbki czosnku sól, pieprz masło !Sos: 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu sól, pieprz sok z 1 limonki 4 łyżki oliwy z oliwek

Wspaniała sałatka z krewetkami zachwyci każdego w upalne dni. Ta lekka sałatka to propozycja dla kochających krewetki oraz ciekawe połączenia smakowe.

sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania krewetek. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Gdy będzie gorące wrzucamy doń rozmrożone i osuszone uprzednio krewetki. Solimy je i pieprzymy, posypujemy estragonem, i przesmażamy ok. 2 minut wraz z cienkimi plasterkami czosnku. Następnie wlewamy kieliszek białego wina i dusimy w nim krewetki, aż płyn nie wyparuje. W międzyczasie na talerzach możemy już zacząć układać naszą sałatkę. Na mixie sałat lądują borówki, kawałki brzoskwini oraz pomidorki przecięte na pół. Teraz przygotowujemy sos. Do miski wlewamy sok z całej limonki, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i mieszamy całość trzepaczką. W tłuszczu sól by się nie rozpuściła. Następnie w miseczce ląduje musztarda, miód - znów mieszamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę kwasu lub miodu. Na naszych talerzach z warzywami układamy krewetki, które po zdjęciu z patelni chwilę odpoczęły poza ogniem. Całość polewamy naszym wybornym sosem. Smacznego.

Autor przepisu: