Szukaj przepisu

Sałatka z krewetkami

Pin it

Czas przygotowania: 20 minut Drukuj przepis

Krewetki kochają estragon. Zatem przygotowujemy je z białym winem i estragonem. Kompozycje smakowe są tak niezwykle ciekawe, że aż smakowite. Chrupkości doda nam lekko twardawa brzoskwinia, miękkości borówka amerykańska, a lekkiego kwasku pomidorki koktajlowe.

Sałatka z krewetkami to nie tylko ciekawe połączenia struktur i smaków, ale także sos, czyli integralna cześć każdej sałatki. Dziś polecam sos miodowo - musztardowy - idealnie pasuje do tego zestawu smaków.

  • Składniki:

  • paczka krewetek Black Tiger
  • paczka mix-u sałat
  • 3 na pół miękkie brzoskwinie
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • kieliszek białego wina
  • estragon
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • masło
  • Sos:

  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

Zaczynamy od przygotowania krewetek. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Gdy będzie gorące wrzucamy doń rozmrożone i osuszone uprzednio krewetki. Solimy je i pieprzymy, posypujemy estragonem, i przesmażamy ok. 2 minut wraz z cienkimi plasterkami czosnku. Następnie wlewamy kieliszek białego wina i dusimy w nim krewetki, aż płyn nie wyparuje.

W międzyczasie na talerzach możemy już zacząć układać naszą sałatkę. Na mixie sałat lądują borówki, kawałki brzoskwini oraz pomidorki przecięte na pół.

Teraz przygotowujemy sos. Do miski wlewamy sok z całej limonki, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i mieszamy całość trzepaczką. W tłuszczu sól by się nie rozpuściła. Następnie w miseczce ląduje musztarda, miód - znów mieszamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę kwasu lub miodu.

Na naszych talerzach z warzywami układamy krewetki, które po zdjęciu z patelni chwilę odpoczęły poza ogniem. Całość polewamy naszym wybornym sosem. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj