Potrawka z kurczaka


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 filety z kurczaka
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • ½ cukinii zielonej
  • ½ cukinii żółtej
  • 3 zielone szparagi
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 %
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • natka pietruszki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • głęboka patelnia
  • zwykła patelnia
  • rondel

Porada szefa kuchni

Potrawkę z kurczaka możesz przygotować również z udka kurczaka. A jeśli wolisz wersję Fit zamiast kremówki użyj łyżkę jogurtu naturalnego.

Tradycyjna potrawka z kurczaka jaką możecie pamiętać, często jest przygotowywana z groszkiem i marchewką pokrojoną w kostkę. Przygotowałam dla Was wiosenno-letnią wersję z bardzo zdrową kaszą jaglaną. I choć odbiega od tradycji to pozostaje w klimacie domowego posiłku. Przekonałam się, że warto zaryzykować i coś zmienić, bo to może okazać się strzałem w dziesiątkę. Ja tak zrobiłam, a oto efekty!

Przepis na: Potrawka z kurczaka

  1. Filety dokładnie oczyść i opłucz pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Cukinie umyj, a następnie pokrój w grubszą kostkę.
  3. Do garnka włóż filety i zalej bulionem. Gotuj je na małej mocy palnika przez 6 – 7 minut.
  4. W osobnym garnku ugotuj kaszę według zaleceń producenta na opakowaniu. Gotuj ją o minutę krócej, a na końcu dokładnie ją odsącz na sitku.
  5. Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie otrząśnij ją z nadmiaru wody. Gdy odsączysz ją z nadmiaru wody, posiekaj ją drobno.
  6. Wyjmij filety z garnka i pokrój je w paski o grubości 1,5 – 2 cm, a płynu nie wylewaj.
  7. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki mięsa. Przyrumień je odrobinę.
  8. Dolej do kurczaka bulionu i wrzuć posiekaną natkę pietruszki, i duś wszystko na małej mocy palnika.
  9. Na osobnej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmaż cukinie. Wystarczą im 2 minuty aby pozostały jeszcze chrupiące. Możesz je odrobinę posolić, lecz nie zbyt intensywnie.
  10. Po 3 minutach dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze przez 2 minuty.
  11. Na sam koniec dopraw danie do smaku solą z pieprzem.
  12. Szparagi opłucz wodą i utnij 5 cm kawałki z główką. Opcjonalnie możesz je sparzyć wrzątkiem aby były bardziej miękkie.
  13. Na talerzu ułóż porcję kaszy i polej dookoła sosem z mięsem. Rozłóż również cukinie i przyozdob całość szparagami.