Kurki w śmietanie


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g kurek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • miód
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ natki pietruszki
  • tymianek
  • masło

Dziś na obiad polecają się kurki w śmietanie. Doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs. Delikatny smak, wyborny aromat.

Kurki w śmietanie przepis

  1. Kurki umyj i dokładnie oczyść z zanieczyszczeń. Większe przekrój na pół.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę
  3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i dorzuć cebulę. Zeszklij ją a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 2 minuty.
  4. Na patelnię dorzuć kurki i smaż 5 minut. Następnie dodaj tymianek, sok z cytryny, odrobinę miodu, sól, pieprz i sos sojowy.
  5. Po 30 sekundach wlej śmietankę. Dusimy całość ok. 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
  6. Na sam koniec posyp danie drobno posiekaną natką pietruszki.