Szukaj przepisu

Rosół

3 godziny
1 osoba
łatwe
Składniki
Rosół
  • Rosół
  •  rosol2
  •  rosol3
  •  rosol2
  •  rosol3
SKŁADNIKI
  • 1 wiejska kura 40 dag żeberka wołowego/rostbefu/oczka wołowego 0,5 kg ogona wołowego 1 szyjka z indyka 3 marchwie 2 pietruszki 5 gałązek selera naciowego 1 średni korzeń selera 1 por 10 cm kawałek lubczyku 2 duże cebule 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 1 płaska łyżka soli morskiej natka pietruszki

Poznajcie smak i sekrety tradycyjnego rosołu staropolskiego. Jedyny w swoim rodzaju, intensywnie żółty bez dodatku Vegety. Ten smak przypomni Wam dzieciństwo.

sposób przygotowania

Zaczynamy od dokładnego umycia każdego kawałka mięsa. Kurczaka dzielimy na kawałki, szyjkę oraz ogon na mniejsze części. Do garnka wrzucamy wszystkie mięsa i zalewamy je wodą ok. 1 cm ponad mięso, czyli ok. 4-5 litrów. Zagotowujemy. I teraz kwestia szumowania. Jest wiele szkół. Jedni szumują, drudzy nie i potem po prostu odcedzają na sitku wywar. Ostatnia szkoła wrzuca do rosołu kilka kostek lodu, dzięki temu rosół się sklaruje. Ja jednak szumuję, zatem gdy woda się zagotuje, zaczynamy proces zdejmowania sitkiem lub łyżką ściętego białka z wierzchu. Następnie dodajemy do mięsa wszystkie przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól. Tak przygotowany bulion gotujemy na malutkim ogniu 30 minut. W międzyczasie opalamy cebulę. Przecinamy ją na pół i nabiwszy na widelec opalamy na gazie przeciętą stronę. Nie obieramy z łupin! Jeśli macie kuchnię indukcyjną ułóżcie cebulę na suchej, rozgrzanej patelni. Po 30 minutach gotowania się bulionu, możemy wreszcie dodać warzywa: cebule, marchewki pokrojone w 5 cm kawałki, pietruszki, korzeń selera i por identycznie, całe gałązki selera. Niektórzy dodają kapustę, moim zdaniem daje ona nieco słodkawy smak, który mi tu nie pasuje. Tak przygotowany rosół pod półprzykryciem niech się gotuje na malutkim ogniu 2 h. Im dłużej, tym lepiej. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy kawałek lubczyku, jest on tak intensywny, że mógłby zdominować smak całego bulionu, dlatego dajemy go na końcu. Rosół podajemy przecedzony przez sito wraz z makaronem domowym uprzednio ostatecznie doprawiając solą i pieprzem całość. Gotowy bulion posypujemy na talerzu jeszcze drobno posiekaną natką pietruszki oraz ugotowaną marchewką. Smacznego!

Autor przepisu:

  • psychopathy

    Ile litrów rosołu wychodzi z tego przepisu?

  • Kapitan Cook

    jeśli zalejemy 4 litrami to ok. 3 litrów zostanie.

  • psychopathy

    dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :)

  • CraazyDiamond

    Super przepis! Ja dodaje jeszcze do wywaru 1 suszonego grzybka i kilka lisci salaty.

    Pozdarwiam

  • 1grazyna46

    Witam! pyszny rosołek! Pozdrawiam

  • wedith1

    Oj zachciało mi się rosołku :)