Rosół


8 osób
łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 wiejska kura
  • 400 g żeberek wołowych
  • 500 g ogona wołowego
  • 1 szyjka z indyka
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 1 średni seler
  • 1 por
  • 10 liści lubczyku
  • 2 duże cebule
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 płaska łyżka soli morskiej
  • natka pietruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
  • duży garnek
Poznajcie smak i sekrety tradycyjnego rosołu staropolskiego. Jedyny w swoim rodzaju, intensywnie żółty bez dodatku Vegety. Ten smak przypomni Wam dzieciństwo.

sposób przygotowania

  1. Mięsa dokładnie umyj. Kurczaka podziel na kawałki, a szyjkę oraz ogon pokrój na mniejsze części.
  2. Do garnka wrzuć wszystkie mięsa i zalej je zimną wodą do całkowitego zakrycia.
  3. Przykryj garnek pokrywka i na średniej mocy palnika gotuj aż rosół zacznie lekko bulgotać.
  4. Przy użyciu drobnego sitka wyjmij cały biały osad powstały na powierzchni rosołu ( szumowiny ).
  5. Następnie dodaj ziele angielskie, sól, liście laurowe i pieprz.
  6. Zmniejsz moc palnika tak aby rosół pod przykryciem delikatnie bulgotał i pozostaw go na 30 minut.
  7. Cebule przetnij na pół, a następnie razem z łupinami opal je nad palnikiem lub w piekarniku aż staną się czarne od strony przecięcia.
  8. Marchwie, pietruszki i korzeń selera obierz i pokrój na duże kawałki.
  9. Pokrojone warzywa razem z selerem naciowym i cebulami wrzuć do rosołu i niech delikatnie wszystko bulgocze przez 2 godziny.
  10. 15 minut przed końcem gotowania dodaj lubczyk.
  11. Na koniec cały rosół przelej przez sito i odcedź mięso z warzywami. Płyn z powrotem wlej do garnka i dopraw solą z pieprzem
  12. Marchew wyjmij z sita i pokrój w drobną kostkę.
  13. Rosół podawaj z posiekaną pietruszką i marchewką.