Sałatka z brokułami


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 brokuł
  • mała puszka kukurydzy
  • mały słoik marynowanej papryki
  • pół słoika konserwowych ogórków
  • 5 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • 200 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz

Wiosna w pełni, słoneczko przygrzewa, a zatem radość kolorów powinna zagościć także na naszych talerzach. Dziś proponuję szybką, wiosenną sałatkę z brokułami. Świetny kontrast smakowy oraz cała gama kolorów zadowoli nawet najwybredniejszego smakosza.

sposób przygotowania

  1. Brokuła rozdrobnij na mniejsze różyczki i umieść w garnku do gotowania na parze. Gotuj 8 minut, a następnie zlej zimną wodą.
  2. Brokuła umieść w sitku aby wystygł i odciekł z wody.
  3. Jajka włóż do garnka, wsyp łyżkę soli i zalej zimną wodą. Całość postaw na palniku i włącz na średnią moc. gotuj 8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną wodą i odstaw aby wystygły.
  4. Z kukurydzy odlej cały płyn.
  5. Szynkę i ser pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  6. Paprykę i ogórka pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  7. Jajka obierz ze skorupek i pokrój w ósemki.
  8. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z majonezem i dopraw solą z pieprzem.
  9. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki z sosem.
  10. Całość z wierzchu udekoruj posiekanym drobno szczypiorkiem.