Zupa rybna


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 dorady
  • 4 pomidory
  • 200 g krewetek
  • 200 g małży
  • 200 g kalmarów (ew. mieszanka owoców morza)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 1 cytryna
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • bazylia
  • 5 cm kawałek imbiru
  • oregano
  • sól i pieprz
  • bagietka

Porada szefa kuchni

Jeżeli masz surowe i nieobrane owoce morza, dokładnie je umyj i obierz. W małym garnku rozgrzej odrobinę masła i dodaj pancerze. Gdy lekko się podsmażą  dolej pół szklanki wody i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Gotowy bulion będzie idealnym wypełnieniem smaku i aromatu morskich potraw.

Poznajcie smak zupy rybnej w weneckim stylu. Lekko pikantna, z pomidorami, na pewno zasmakuje każdemu wilkowi morskiemu - i nie tylko.

Zupa rybna przepis

  1. Zacznij od wydłubania oczu oraz skrzeli doradzie. Jeśli ma łuski również ich się pozbądź.
  2. Rybie wydłub oczy i dokładnie wytnij skrzela. Następnie dokładnie ja oczyść ze śluzu i łusek. Skórę ponacinaj w kratkę na krzyż.
  3. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy, a następnie podsmaż cebulę.
  5. Imbir natnij wąsko nacięcie przy nacięciu – w formie grzebienia.
  6. Pomidory sparz, a następnie zalej zimną wodą. Zdejmij z nich skórę, wytnij szypułki i pokrój w drobną kosykę.
  7. Do cebuli dodaj czosnek, liście laurowe, bazylię i oregano. Całość smaż chwilę, po czym podlej winem.
  8. Gdy alkohol wyparuje, wlej bulion warzywny i dodaj ryby z owocami morza. Gotuj przez 20 minut.
  9. Wrzuć do garnka pomidory i posiekana pietruszkę oraz dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
  10. Bagietkę pokrój na ukośne kromki i delikatnie nasmaruj oliwą.
  11. Na rozgrzanej, suchej patelni połóż kromki i praż je do momentu aż będą chrupiące.