Tradycyjny polski schabowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • cząber
  • słodka i ostra papryka
  • sok z cytryny
  • 100 g słoniny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tłuczek do mięsa
  • folia spożywcza

Tradycyjny Polski Kotlet Schabowy. Chrupiąca skórka, delikatny, wilgotny środek, no i ten smak...

Tradycyjny polski schabowy przepis

  1. Mięso umyj a następnie wytnij 2 cm plastry.
  2. Plastry rozłóż na desce i przykryj folią spożywczą. Tłuczkiem do mięs z obydwu stron rozbij mięso do grubości 5 mm.
  3. Następnie dopraw mięso solą, pieprzem, paprykami, cząbrem oraz sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut, aby się schab zamarynował.
  4. Słoninę pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  5. Na osobnych, głębokich talerzach przygotuj składniki do panierki: mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą.
  6. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć kawałki słoniny i gdy wytopi się tłuszcz dodaj dla aromatu gałązkę rozmarynu.
  7. Kotlety panieruj w kolejności mąka, jajko, bułka.
  8. Gdy na patelni powstaną już skwarki układaj na tłuszczu panierowane mięso.
  9. Smaż po 3 minuty z każdej strony na dużej mocy palnika.
  10. Gdy kotlety będą z oby stron złote przenieś je na papierowe ręczniki, aby odciekły z tłuszczu.
  11. Warto, aby kotlety przed podaniem chwilę odpoczęły, staną się wtedy delikatniejsze, a włókna się rozluźnią.