Mizeria


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 30 cm ogórek wężowy
  • 400 ml kwaśnego mleka/maślanki/kefiru
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • cukier
  • sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • szatkownica
  • trzepaczka

Mizeria należy do kanonu tradycyjnych, polskich potraw. Jest jednym z najczęściej używanych dodatków do dań obiadowych, szczególnie w upalne dni. Soczysty ogórek w połączeniu z kwaśnym mlekiem i śmietaną świetnie gaszą pragnienie, co sprawia, że mizeria jest idealna na wakacyjne upały.

Przepis na: Mizeria

  1. Umyj ogórka i obierz obieraczką, a następnie zetrzyj na szatkownicy na cienkie plastry.
  2. Zasyp ogórki szczyptą soli, dokładnie z każdej strony i odstaw do lodówki pod przykryciem na 10 minut.
  3. Wlej do miski kwaśne mleko, dopraw pieprzem, odrobiną soku z cytryny i szczyptą cukru. Dodaj do tego kwaśną śmietanę i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
  4. Opłucz koperek i drobno posiekaj, a następnie dodaj do miski.
  5. Wyjmij ogórki i odciśnij z nadmiaru wody, potem dodaj do miski i całość wymieszaj.