Knedle z truskawkami


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • 1 jajko
  • 500 g truskawek
  • cukier
  • olej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do ziemniaków
  • stolnica
  • blender

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz uzyskać ciekawszy smak musu, do rondelka wrzuć truskawki i 3 łyżki octu balsamicznego, a także 3 cm kawałek rozmarynu. Gotuj całość 10 minut, potem wyjmij rozmaryn i całość zblenduj.

Wspaniały deser na upalne dni - knedle z truskawkami na musie truskawkowym. Przepis klasyka, ale zawsze smakuje doskonale. Niewiele pracy, a efekt oszałamiający.

Knedle z truskawkami przepis

  1. Umyj ziemniaki, obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Odcedź ziemniaki i odstaw do ostudzenia.
  3. Letnie ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski i wyrównaj całą powierzchnię.
  4. Wytnij kawałek wielkości 1/4 ciasta i ułóż go na pozostałych ziemniakach.
  5. Powstałe miejsce zasyp w 3/4 mąką ziemniaczaną i w 1/4 mąką pszenną.
  6. Całość dopraw szczyptą soli i wbij jajko.
  7. Całą masę mieszaj chwilę widelcem.
  8. Posyp stolnicę mąką pszenną i wyłóż na nią zawartość miski, a następnie krótko wyrabiaj.
  9. Gotową masę podziel na pół. Jedną część zroluj w formie wałka i potnij na segmenty o długości 5 cm.
  10. Na środek każdego rozpłaszczonego kawałka ciasta nałóż truskawkę, posyp cukrem i zawiń brzegi. Wszystkie uformuj w kulki i ułóż na stolnicy posypanej mąką.
  11. Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem soli oraz oleju.
  12. Włóż ostrożnie knedle do wrzątku i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
  13. Pozostałe truskawki włóż do miski, zasyp cukrem i dokładnie zblenduj.
  14. Knedle podawaj polane musem truskawkowym.