Kotlety mielone z indyka


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg mielonego indyka
  • ½ małej bułki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pęczek pietruszki
  • papryka czerwona słodka i ostra
  • estragon
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • mleko
  • olej
  • masło
  • 120 ml różowego wina
  • 4 łyżki konfitury porzeczkowej

Dziś przepis na kotlety mielone z indyka w nieco innej formie. Delikatny, wilgotny środek dzięki trikowi wprost z Ameryki oraz kwaskowaty sos porzeczkowo - winny.

Przepis na: Kotlety mielone z indyka

  1. Przepis na kotlety mielone z indyka zaczynamy od wrzucenia do miski mięsa. Warto, aby miało temp. pokojową.
  2. Bułkę namocz w mleku mlekiem, a następnie dokładnie wyciśnij z niej płyn.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i posyp ją solą oraz szczyptą cukru.
  4. Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, musztardę, przyprawy, jajko drobno posiekaną pietruszkę, odciśniętą bułkę oraz cebulę. Całość intensywnie wyrabiaj rękoma ok. 5 minut.
  5. Z masy uformuj kotlety wielkości mandarynki i delikatnie je spłaszcz. Następnie obtocz je dokładnie z obu stron w bułce tartej.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  7. Na patelni rozgrzej olej z masłem i smaż kotlety z każdej strony aby stały się złociste.
  8. Kotlety ułóż na blasze i włóż do pieca na 10 minut.
  9. Do rondelka wlej wino i odparuj je, aż pozostanie ¼ objętości.
  10. Po tym czasie dodaj konfiturę porzeczkową i gotuj mieszając przez 2 minuty.
  11. Gotowe kotlety polewj sosem porzeczkowo - winnym.