Pierogi z truskawkami


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 700 g truskawek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • cukier
  • 5 cm kawałek rozmarynu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica
  • czysta ściereczka
  • wałek do ciasta

Pierogi z truskawkami to hit czerwcowego pichcenia w moim domu. Delikatne ciasto pierogowe wraz z kawałeczkami truskawek i sosem na bazie balsamico i rozmarynu.

Pierogi z truskawkami przepis

  1. W szklance ciepłej wody rozpuść 2 łyżki masła.
  2. Dodaj do miski mąkę oraz rozpuszczone masło. Dodaj szczyptę soli i rozrabiaj widelcem, aż powstanie jednolite ciasto.
  3. Wyłóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką i wyrabiaj ok. 8 minut.
  4. Na dno miski wsyp mąkę i ułóż na niej kulkę ciasta. Całość przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wyschło i odstaw na 30 minut.
  5. Umyj truskawki i odetnij szypułki. 250 g truskawek pokrój na kawałki i wrzuć do garnka.
  6. Do garnka dodaj 5 łyżek wody, trochę cukru, ocet balsamiczny oraz 5 cm kawałek rozmarynu. Całość gotuj przez 10 minut, po czym wyjmij rozmaryn i zmiksuj resztę na jednolitą masę. Włóż ponownie rozmaryn i odstaw sos pod przykryciem.
  7. Pozostałe truskawki pokrój w kostkę.
  8. Ciasto podziel na 3 części. Jedną rozwałkuj na grubość 1 mm, a resztę przykryj wilgotną ściereczką.
  9. Szklanką wykrawaj krążki, na środek nałóż truskawki, posyp szczyptą cukru i zaklej pieroga.
  10. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i oleju.
  11. Wrzuć pierogi do wrzątku i gotuj je przez 2 minuty po wypłynięciu.
Być może zainteresuje Cię również przepis na pierogi ruskie.