Filet z indyka


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 800 g filet z indyka
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 15 goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • kurkuma
  • rozmaryn
  • 4 łyżki oleju
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • łyżeczka miodu
  • 1 średnia cebula
  • 80 ml różowego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej

Pyszna i delikatna potrawa z indyka która rozpłynie się w ustach. Spróbujcie naszego sprawdzonego przepisu na rewelacyjny obiad.

Filet z indyka przepis

  1. Czosnek pokrój na małe kawałki a następnie posyp je solą.
  2. W filecie cienkim nożem zrób kilka nakłuć i wciśnij w nie kawałki czosnku tak aby równomiernie był nafaszerowany.
  3. Dodatkowo ponakłuwaj w innych miejscach mięsa całe goździki.
  4. Do miski wlej olej, dodaj musztardę, odrobinę kurkumy, rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. W powstałej marynacie dokładnie obtocz indyka i pozostaw pod przykryciem w lodówce na 2 godziny aby się marynował.
  6. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej i przesmaż mięso z każdej strony, aby zamknąć pory. Następie zmniejsz moc palnika i podlej całość różowym winem. Dusimy pod przykryciem ok. 45 min. co jakiś czas przewracając go na drugą stronę. Jeśli zabraknie płynu śmiało dolej wody.
  7. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  8. Po 45 minutach wyjmij mięso z patelni i odłóż na talerz. Posmaruj z wierzchu konfiturą z czarnej porzeczki i przykryj delikatnie folią aluminiową, aby nie wystygło.
  9. Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i duś ją w płynie kilka minut. Pod sam koniec dodaj łyżeczkę miodu.
  10. W połowie szklanki zimnej wody dokładnie wymieszaj mąkę. Wlewaj powoli do sosu cały czas mieszając.
  11. Filet z indyka pokrój w 1 cm plastry i podawaj z sosem.