Chłodnik z botwiny


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 l maślanki
  • 100 ml śmietany 18%
  • pęczek botwiny
  • pęczek koperku
  • 1 ogórek wężowy o długości 20 cm
  • 80 g ziaren słonecznika
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach

Chłodnik z botwiny to najlepsza propozycja na upalne czerwcowe dni. Kilka chwil i już możecie się delektować pysznym chłodnikiem, z dodatkiem ogórka i słonecznika.

Przepis na: Chłodnik z botwiny

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia botwinki.
  2. Botwinkę dokładnie umyj i wytnij liście. Następnie łodyżki oddziel od buraków.
  3. Buraczki pokrój w 1 cm kostkę, a łodyżki na segmenty o długości 1 cm.
  4. Do garnka wlej pół szklanki wody i wrzuć buraki z odrobiną soli i gotuj 4 minuty.
  5. Następnie dodaj łodyżki i znów gotuj 4 minuty pod przykryciem. Po tym czasie całość odstaw całość do przestygnięcia.
  6. Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. Do dużej miski wlej maślankę oraz śmietanę. Dorzuć ogórka razem z wodą, przestudzoną botwinę, sok z cytryny i posiekane drobno 3/4 pęczka koperku.
  8. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą z pieprzem i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
  9. Gotowy chłodnik z botwiny podawaj z podprażonym słonecznikiem oraz resztą posiekanego koperku.