Kurczak po wietnamsku


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • ½ papryczki chili
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki Garam Masala
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki chili
  • 200 g ryżu Basmati

Wspaniały przepis na kurczaka po wietnamsku. Delikatne mięso skąpane w sosie karmelowo - sojowym. Wyborne kontrasty smakowe.

Przepis na: Kurczak po wietnamsku

  1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę
  2. Chili pokrój bardzo drobno
  3. Ryż ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
  4. Kurczaka dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój go w kostkę o grubości 2 cm.
  5. Na dno patelni wlej 1/4 szklanki wody i wsyp cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie brązowawy karmel. Uważaj aby go nie przypalić ponieważ stanie się gorzki.
  6. Do karmelu wrzuć kurczaka i smaż otulając go w karmelu.
  7. Następnie dodaj sos sojowy, olej, sok z limonki, i przyprawy. Całość duś pod przykryciem wraz z połową szklanki wody ok. 10 minut.
  8. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dodajemy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczki chili z nasionami.
  9. Całość smaż 8 minut.
  10. Gotowe danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem Basmati.