Wątróbka


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 duże czerwone cebule
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jabłko
  • mąka pszenna
  • olej
  • sól i pieprz
  • mleko

Wątróbka drobiowa to przez wielu niedoceniane danie. Poznajcie sekret idealnej, niewysuszonej wątróbki drobiowej z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli i jabłek. Wszystko podane na chrupiącej grzance.

Przepis na: Wątróbka

  1. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie umyj. Pozbądź się wszystkich zanieczyszczeń – to bardzo ważne.
  2. Oczyszczone wątróbki umieść w misce i zalej mlekiem do przykrycia. Pozostaw je w ten sposób na 1 godzinę.
  3. Cebule posiekaj w cienkie plasterki.
  4. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Usuń gniazda nasienne.
  5. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wrzuć do niego cebule. Całość zeszklij na średniej mocy palnika
  6. Następnie wlej do cebuli ocet balsamiczny z miodem. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Gdy miód się rozpuści dorzuć również jabłka. Garnek przykryj i na najmniejszej mocy palnika duś 6 minut.
  8. Na osobnej patelni rozgrzej olej.
  9. Wątróbkę odsącz mleka, obtocz w mące i od razu wrzuć na gorący olej. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.
  10. Po zdjęciu wątróbki z patelni posyp solą oraz pieprzem.