Kompot z rabarbaru


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 łodyg rabarbaru
  • cukier/miód
  • 1 l wody

Porada szefa kuchni

Bardzo dobre jest połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi truskawkami. Na tę proporcję wody dodaj 300 g truskawek i razem gotuj przez 20 minut.

Klasyka każdego majowego obiadu - kompot z rabarbaru. Poznajcie przepis na ten pyszny napój oraz sekrety doskonałego smaku.

Przepis na: Kompot z rabarbaru

  1. Dokładnie umyj rabarbar. Starsze i grubsze łodygi obierz z wierzchnich żyłek, ale ich nie wyrzucaj.
  2. Pokrój rabarbar w segmenty o szerokości 2-3 cm.
  3. Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć rabarbar (obrane żyłki również) i 3 – 4 łyżki cukru lub miodu.
  4. Całość gotuj przez 20 minut. Na koniec, w zależności od potrzeby, możesz dodać jeszcze cukru lub miodu.