Szparagi


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Sos:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g sera Lazur/Rokpol/Roquefort
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz biały

Zielone szparagi są bardzo dobrym źródłem witamin. Bardzo dobrze wpływają na krzepliwość krwi oraz poprawiają pracę układu pokarmowego. Poznaj wspaniały przepis na szparagi w dwóch odsłonach: grillowanej i gotowanej na parze. Całość polana pysznym sosem z sera Lazur.

Przepis na: Szparagi

  1. Rozdrobnij ser na mniejsze kawałki.
  2. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj ser, musztardę i miód. Dopraw odrobiną białego pieprzu i gotuj 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Umyj szparagi i poobcinaj 2-3 cm od główek. Podziel szparagi na 2 części.
  4. 1 część pokrop oliwą i posyp solą oraz pieprzem.
  5. 2 część gotuj na parze 4-5 minut.