Sałatka na grilla


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 średnia cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 główka sałaty strzępiastej lub opakowanie mieszanki sałat
  • garść świeżej rukoli
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka masła
  • Sos bazyliowy:

  • 6 łyżek oliwy
  • grubo mielona sól ziołowa
  • ok. 12 dużych liści bazylii
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • suszone płatki chili

Porada szefa kuchni

Przygotowując grilla warto upiec dwie (albo i więcej) pieczeni na jednym ogniu. Oprócz cukinii i ziemniaka przygotowanego na grillu możesz wykorzystać także młode cebulki dymki, pomidory, bakłażana lub paprykę, które dodasz do swojej sałatki.

Rozpoczyna się wyczekiwany sezon grillowy, który jest powodem nie tylko do spotkań z przyjaciółmi, ale i okazją do wspólnego biesiadowania przy dobrym jedzeniu. Zadbajmy, aby nie odbywało się ono przy sztampowej kiełbasie i karczku - przygotujmy dodatki, które urozmaicą takie spotkania i uszczęśliwią szczególnie kobiety. Przygotowaliśmy dla Was propozycję sałatki, która jest nie tylko prosta, ale i sprawi, że nie stracisz czasu w kuchni na jej przygotowanie. Przygotuj w domu podstawę sałatki, a dodatki grilluj wraz z mięsem dodając je do sałatki. Proste?

Przepis na: Sałatka na grilla

  1. Ziemniaka dokładnie wyczyść i wrzuć do garnka z zimną wodą. Gotuj w mundurku przez ok. 35 min.
  2. Sałatę i rukolę umyj i dokładnie osusz.
  3. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  4. Przygotuj cukinię do grillowania: umyj ją dokładnie i pokrój w długie, cienkie plastry.
  5. Na rozgrzanego grilla lub patelnię grillową połóż plastry przygotowanej cukinii i grilluj z każdej strony przez ok. 5 min.
  6. Ziemniaka wyciągnij z gotującej się wody, przekrój na pół i połóż na rozgrzanym ruszcie miąższem do dołu.
  7. Podczas gdy warzywa się grillują przygotuj sos bazyliowy.
  8. Do pojemnika blendera wlej oliwę, dodaj obrane ząbki czosnku, liście bazylii, odrobinę płatków chilli i szczyptę grubo mielonej soli ziołowej. Zblenduj wszystkie składniki na gładka masę.
  9. Na talerzu lub w miseczce połóż sałatę z rukolą, pokrojone pomidorki i cebulę. Na samej górze połóż grillowaną cukinię i polej przygotowanym sosem bazyliowym.
  10. Ziemniaka ściągnij z grilla i połóż na nim masło aby się rozpuściło (od strony miąższu) i posyp grubo mieloną solą ziołową.
  11. Sałatkę podawaj z ziemniakiem jako dodatek do grillowanego mięsa.