Kurczak w sosie słodko – kwaśnym


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka ananasów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • 1 marchew
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • 1 cytryna cukier
  • 350 g kuskusu
  • oliwa
  • pęczek natki pietruszki

Wspaniały pomysł na egzotyczny obiad. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym wraz z kuskusem. Wyborna feeria smaków i aromatów.

sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Ananasy pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Marchew obierz i przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie talarki.
  4. Paprykę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój w kostkę o grubości 2 cm.
  5. Kurczaka dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę o grubości 2 cm i przełóż do większej miski.
  6. Następnie zamarynujemy go w soli, pieprzu, paprykach oraz oliwie i pozostaw na 30 minut.
  7. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i usmaż kurczaka.
  8. Po 5 minutach dorzuć posiekaną w kostkę cebulę, paprykę oraz talarki marchwi. Całość smaż chwilę i podlej połową szklanki wody. Przykryj pokrywką duś przez 15 minut.
  9. Po tym czasie do garnka wlej sok z całej puszki po ananasie, dodaj puszkę i doprawiamy całość bazylią, tymiankiem i oregano. Duś 10 minut.
  10. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i duś jeszcze 5 minut ostatecznie doprawiając solą i pieprzem.
  11. Zdejmujemy z palnika i przykryj pokrywką.
  12. Do większej miseczki wsyp kuskus. Następnie w 400 ml wrzątku rozpuść łyżeczkę soli i zalej kuskus. Przykry miskę folią spożywczą i pozostaw na 5 minut.
  13. Po tym czasie sypki kuskus wyłóż na talerze, polej sosem, nałóż kurczaka z warzywami i całość posyp posiekaną natką pietruszki.