Szukaj przepisu

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Pin it

Czas przygotowania: 45 minut Drukuj przepis

Sekretem wybornego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym jest oczywiście sos. Wiele przepisów opiera się na ketchupie. Moim zdaniem warto jednak pokusić się o coś bardziej oryginalnego.

Świeże pomidory lub te z puszki świetnie zdają tutaj egzamin. Do tego słodkawy ananas oraz sypki kuskus. Przygotowanie tej kaszy zajmuje tylko 5 minut i jest, moim zdaniem, świetnym zamiennikiem ryżu dla zapracowanych.

  • Składniki:

  • 0,5 kg filetów z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów lub 4 świeże
  • 1 puszka ananasów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • 1 marchew
  • tymianek, oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • cukier
  • 2 szkl. kuskusu
  • oliwa
  • pęczek natki pietruszki

Przepis

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w niewielką kostkę. Następnie marynujemy go w soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryce oraz oliwie. Po 30 minutach przesmażamy go na rozgrzanej oliwie. Po 5 minutach dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, paprykę oraz talarki marchwi. Całość smażymy chwilę i podlewamy połową szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i zapominamy o naszym daniu na 15 minut.

Po tym czasie do garnka wlewamy sok z całej puszki po ananasie, puszkę pomidorów (lub 4 świeże) i doprawiamy całość bazylią, tymiankiem i oregano. Dusimy 10 minut.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ananasy. Dusimy 5 minut i ostatecznie doprawiamy solą, pieprzem oraz wyciskamy sok z całej cytryny. Gulaszu próbujemy i dosypujemy jeszcze cukru, aby był wyczuwalny wyraźny kontrast słodko-kwaśny. W razie potrzeby dodajemy jeszcze soku z cytryny. Zdejmujemy z gazu i przykrywamy pokrywką.

Do miseczki wsypujemy 2 szklanki kuskusu. Następnie odmierzamy tyle samo wrzątku, w którym uprzednio rozpuściliśmy płaską łyżeczkę soli. Kuskus zalewamy wodą, lekko mieszamy i przykrywamy miskę folią spożywczą.

Po 5 minutach sypki kuskus wykładamy na talerze, polewamy sosem, nakładamy kurczaka z warzywami i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


pięć × 8 =