Kotlety rybne


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g dorsza
  • 1 mała bułka
  • 250 ml mleka
  • 1 średnia cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • starta papryka słodka
  • 1 jajko
  • masło
  • olej
  • Sos:

  • 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 5 kapeluszy suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Kotlety rybne z dorsza, to znakomity pomysł na obiad i świetne urozmaicenie codziennej diety. Podawane razem z sosem z suszonych pomidorów stanowią idealne połączenie smaków, które zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. Poznaj przepis na przepyszne kotlety rybne.

Kotlety rybne przepis

  1. Wlej mleko do miseczki i włóż całą bułkę, aby się namoczyła.
  2. Obierz cebulę i posiekaj w niewielką kostkę. Włóż ją do oddzielnej miseczki, a następnie dodaj odrobinę soli i cukru.
  3. Pokrój dorsza w drobną kostkę i włóż do osobnej miseczki.
  4. Umyj oraz posiekaj drobno pietruszkę i wrzuć ją do miseczki z rybą.
  5. Do tej samej miseczki wbij jajko i dodaj majonez oraz cebulę.
  6. Odciśnij bułkę z nadmiaru mleka i również włóż do miseczki. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
  7. Do masy dodaj bułkę tartą i wyrabiaj dokładnie przez 3 minuty.
  8. Posyp deskę bułką tartą. Wilgotnymi rękoma formuj kulki z powstałej masy, a następnie układaj na desce i z wierzchu również posyp bułką tartą.
  9. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i 3 łyżki masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, ułóż na nim kotlety i smaż kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
  10. Pokrój drobno kapelusze z pomidorów i wrzuć do miseczki razem z majonezem lub jogurtem greckim i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość wymieszaj.
  11. Kotlety podawaj polane sosem.