Szukaj przepisu

Kotlety rybne

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Przygotowanie kotletów rybnych nie różni się zanadto od klasycznych mielonych. Jednak tutaj używamy ryby, polecam dorsza lub morszczuka. Przy okazji przygotowywania tego dania skorzystałem z amerykańskiego patentu na kotleciki krabowe.

W celu zwiększenia wilgotności wewnątrz koletów rybnych, warto dodać łyżkę majonezu. Co do samego sosu, dużo nie trzeba pisać - jest genialny. Banalne połączenie majonezu/jogurtu wraz z suszonymi pomidorami wypada znakomicie.

Polecam Wam również przepis na rybę w innej odsłonie czyli rybę po japońsku.

  • Składniki:

  • 0,5 kg dorsza
  • 1 mała bułka
  • mleko
  • 1 średnia cebula
  • pęczek pietruszki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • papryka słodka w proszku
  • 1 jajko
  • masło, olej
  • Sos:

  • 3 czubate łyżki majonezu/jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 5 kapeluszy suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Przepis

Zaczynamy od namoczenia w mleku całej bułki. Następnie do miski wrzucamy pokrojoną bardzo drobno rybę. Cebulę siekamy w niewielką kostkę i lekko solimy oraz cukrzymy. Dla lepszego smaku można ją zeszklić na maśle.

Do ryby wędruje również posiekana pietruszka, odciśnięta bułka, łyżka majonezu, zmiękczona cebula i jedno jajko. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Masę dokładnie wyrabiamy 3 minuty, będzie dość luźna, a więc dosypujemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej.

Następnie wilgotnymi rękoma formujemy rybne kulki o wielkości mandarynki. Przerzucając je z jednej ręki do drugiej usuwamy z nich powietrze - dzięki temu się nie rozpadną. Uformowane kotlety umieszczamy na podsypanej bułką tartą desce. Lekko je spłaszczamy. Z wierzchu również posypujemy bułką tartą.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i 3 łyżki masła, i gdy tłuszcz będzie gorący układamy kotlety rybne. Stosujemy tu patent Gordona Ramsay'a. Umieszczamy kotleciki począwszy od rączki patelni (niczym na wielkim zegarze), kolejne kulki układamy wedle ruchu wskazówek zegara. Dzięki temu wiemy, który kotlet powędrował do smażenia jako pierwszy. Pozwala to równomiernie je przyrządzić.

Gdy kolety rybne się smażą robimy błyskawiczny sos. Do miseczki wrzucamy 3 czubate łyżki majonezu/jogurtu greckiego, 2 łyżki płynnej śmietany 12%, posiekane drobno kapelusze suszonych pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety smażymy kilka minut z każdej strony, aż będą złote. Podajemy je z wybornym sosem majonezowo - pomidorowym. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. nearte pisze:

    Rzucasz faceta z wędką i flaszka o 3 rano i przyprowadza Ci stado płoci. polskiej rzecznej ryby, trafi sie okoń, może młody szczupaczek. Sól pieprz majeranek i na ruszcie z Małżą swą, idealne. Kotlety z ryb dalekomorskich, w polsce?

  2. gina pisze:

    Szybka i łatwa potrawa. Smakuje bardzo. POLECAM!!!

  3. po szkole z POLSKIM pisze:

    Fascynujace… Jakie to pomidory, nawet suszone, maja KAPELUSZE???????????????????????

  4. Kapitan Cook pisze:

    Połówki pomidorów przypominają mi właśnie grzybowe kapelusze

  5. estera pisze:

    Uwielbiam Twoje przepisy. Juz nie jeden wyprobowany i zachwycona jestem z efektow. Poszukuje przepisu na angielskie fish cake.. A gdyby dodac do tej rybki jeszcze ziemniaki ugotowane i przez praske zmielone? Se da czy se ne da? ;-) pozdrawiam serdecznie i gratuluje wyczucia smaku ;-)

  6. Kapitan Cook pisze:

    Świetna propozycja. Kotlety będą wtedy wilgotniejsze.

Skomentuj


sześć − 3 =