Szukaj przepisu

Zupa porowa

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Sekretem doskonałej zupy porowej jest odpowiednie przyrządzenie pora. Warzywo to podczas lekkiego przysmażania wydobywa z siebie wspaniały orzechowy posmak. Poza tym przygotowanie tej zupy zajmie Wam na prawdę niewiele czasu.

Jako dodatek proponuję posypać zupę pokruszonymi orzechami włoskimi. Aksamitny smak zawdzięczamy śmietance. Kilka chwil i już na Waszym stole ląduje pożywna zupa porowa.

Wypróbujcie też mój przepis na zupę krem z pora.

  • Składniki:

  • 3 średnie pory
  • 1 marchewka
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek białego wina półwytrawnego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • natka pietruszki
  • garść orzechów włoskich
  • 3 kromki ciemnego pieczywa
  • zioła prowansalskie, chilli w proszku

Przepis

Zaczynamy od przecięcia wzdłuż porów. Następnie dokładnie je płuczemy pod bieżącą wodą. Potem kroimy w cienkie półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pory. Przesmażamy je 3 minuty, aż się lekko przyrumienią - dzięki temu wydobywają cudowny orzechowy posmak. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki masła oraz pokrojoną w niewielką kostkę cebulę - szklimy ok. 3 minut.

Kolejnym krokiem jest dodanie kieliszka białego wina i deglasacja tego co przywarło na spodzie, czyli za pomocą drewnianej szpatułki zeskrobujemy to co na dnie. Gdy alkohol wyparuje, dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz całość zalewamy bulionem drobiowym.

Zupę gotujemy ok. 20 minut, po czym dodajemy 100 ml śmietanki 30%, ponownie całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy.

W tym czasie na patelni z odrobiną oliwy rumienimy chleb pokrojony w niewielkie kromki, doprawiamy go solą, chilli oraz ziołami prowansalskimi.

Gotową zupę nalewamy na talerz, posypujemy grzankami oraz pokruszonymi orzechami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. maadziaa pisze:

    Zupka palce lizać, robilam bez wina :)

  2. julka pisze:

    Wykorzystujemy tylko białe części pora?

  3. Kapitan Cook pisze:

    Najlepiej białe, jeśli chcemy jasny kolor zupy. Jednak zielone też można w ostateczności dodać.

  4. julka pisze:

    wyszła przepyszna, dokładnie taka jak na zdjęciu :)

Skomentuj


2 × = cztery