Zupa porowa


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 średnie pory
  • 1 marchewka
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek białego wina półwytrawnego
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • natka pietruszki
  • 70 g orzechów włoskich
  • 3 kromki ciemnego pieczywa
  • zioła prowansalskie
  • chili w proszku

Zupa z pora brzmi trochę bezbarwnie? Przepis codogara wzbogacił ją tłuczonymi orzechami włoskimi. Jest równocześnie lekka i pożywna – podana z grzankami z ciemnego pieczywa jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i zdrowa. I nie daj się zwieźć pozorom – zupa porowa może również stanowić elegancką przystawkę do dania głównego!

Zupa porowa przepis

  1. Zacznij od przecięcia wzdłuż porów. Następnie dokładnie je opłucz pod bieżącą wodą. Potem pokrój w cienkie półplasterki.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę
  3. Marchew zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  4. Kromki chleba pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć pory. Podsmażaj je 3 minuty, aż się lekko przyrumienią.
  6. Po tym czasie dodaj 2 łyżki masła oraz cebulę i podsmażaj 3 minuty.
  7. Dodaj kieliszek białego wina. Gdy alkohol wyparuje, całość przełóż do garnka i dodaj startą marchew oraz całość zalej bulionem drobiowym.
  8. Zupę gotuj przez 20 minut, po czym dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po ponownym zagotowaniu przykryj pokrywką i odstaw.
  9. W tym czasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przyrumień chleb i dopraw go solą, chili oraz ziołami prowansalskimi.
  10. Gotową zupę nalej na talerz, posyp grzankami,pokruszonymi orzechami i posiekaną natką pietruszki.