Ravioli ze szpinakiem


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Farsz:

  • 150 g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g słonecznika
  • 100 g sera ricotta
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula

TO CI SIĘ PRZYDA

  • radełko wycinania ciasta
  • stolnica
  • wałek

Choć może Cię to zaskoczyć, to wiedz, że nie tylko w Polsce je się pierogi – wiele krajów ma swoją odmianę naszych małych, faszerowanych ulubieńców Włoska wersja należy do tych najpopularniejszych i uznawanych również za potrawę elegancką. Nasz przepis na ravioli ze szpinakiem dostaliśmy od znajomego - rodzimego Włocha, który zdradził rodzinny sposób na przygotowanie tego dania. Pozwoliliśmy sobie delikatnie spolszczyć ravioli, dodając do nich odrobinę świeżo prażonego słoneczniku.

Przepis na: Ravioli ze szpinakiem

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj całe jajko, żółtko, oliwę oraz szczyptę soli i zacznij całość wyrabiać widelcem.
  2. Dolewaj partiami wodę, aż powstanie ciasto jak na makaron lub pierogi.
  3. Wyrabiaj ciasto na stolnicy ok. 10 minut, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dolewaj więcej wody lub podsypuj mąką.
  4. Następnie podsyp miseczkę odrobiną mąki i przełóż kulę ciasta, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę aby odpoczęło.
  5. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie zeszklij na nim cebulę.
  7. Do cebuli dorzuć słonecznik i przyrumień go.
  8. Następnie dodaj przepłukany świeży szpinak i smaż 3 minuty po czym dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  9. Po 30 sekundach i dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Duś 4 minuty, po czym zdejmij z gazu.
  10. Do przestudzonego farszu dorzuć ricottę i dokładnie wymieszaj.
  11. Z połowy ciasta rozwałkuj prostokątny płat o grubości ok. 1 mm. Na środku płata łyżką narysuj delikatną linię w poprzek dłuższych krawędzi.
  12. Następnie po 6 cm w górę i w dół od tej linii posmaruj płat roztrzepanym białkiem z odrobiną mąki.
  13. 2 cm poniżej tej linii układaj po jednej łyżeczce farszu w odstępach 4 cm.
  14. Następnie przykryj farsz ciastem i powyciskaj powietrze palcami z pomiędzy kulek farszu.
  15. Następnie odcinamy specjalnym radełkiem lub tępą stroną noża kwadraty tak aby uzyskać 2 cm odstępu od kulki z farszem.
  16. Te same czynności powtórz z pozostałym ciastem i farszem.
  17. Przygotowane ravioli gotuj w słonym wrzątku z odrobiną oliwy przez 4 minut.
  18. Podawaj z podprażonym słonecznikiem.