Naleśniki z truskawkami


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 180 ml mleka
  • 180 ml wody
  • szczypta soli
  • olej
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 500 g truskawek
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • krem balsamiczny

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz się pozbyć bąbelków powietrza w cieście, uderz energicznie, miską o blat. Podczas gotowania octu w rondlu, otwórz w kuchni okna i włącz pochłaniacz, ponieważ opary sprawiają, że można się zakrztusić.

Przepis na naleśniki z truskawkami to pomysł na śniadanie dla wszystkich łasuchów. Puszysty serek waniliowy z drobnymi kawałkami truskawek to doskonały i niskokaloryczny deser dla każdego. Z naszej receptury dowiesz się, jak zrobić dobre ciasto na naleśniki, którego możesz użyć także w innych przepisach. A co ciekawe, nie znamy nikogo, komu naleśniki by się znudziły!

Przepis na: Naleśniki z truskawkami

  1. Do miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli, jajka mleko oraz wodę. Całość dokładnie zmieszaj, aż powstanie gładka masa. Następnie odstaw ciasto na 30 min. truskawki poprzekrawaj na ćwiartki
  2. Do rondla na średniej mocy palnika wlej 5 łyżek octu balsamicznego i 1 łyżkę miodu. Gotuj przez 3 minuty, a następnie dodaj połowę truskawek.
  3. Całość duś 3 minut, po czym zmiksuj blenderem. Ponownie postaw na palniku i gotuj 5 minut.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżeczkę oleju i rozprowadź ją po całości papierowym ręcznikiem.
  5. Następnie wylej na patelnię chochelką, niewielką ilość ciasta i okrężnymi ruchami rozprowadź po całej powierzchni.
  6. Smaż z każdej strony aż się zarumienią, a następnie odłóż na osobny talerz.
  7. Przestudzone naleśniki posmaruj niewielką warstwą serka, a następnie po całości rozrzuć pokrojone truskawki.
  8. Naleśnik przekrój na pół i roluj w rożki.
  9. Gotowe podawaj z sosem truskawkowo - balsamicznym oraz kremem balsamicznym.