Falafel


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 240 g ciecierzycy
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 mała cebula
  • 6-8 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 l oleju

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • wok

Jak mówi Wojciech Cejrowski - najlepsze falafelki są w Jerozolimie. Postanowiłem odtworzyć ten blisko wschodni rarytas i powiem szczerze, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Przepis na: Falafel

  1. Cebulę i pietruszkę drobno posiekaj.
  2. Do miski wrzuć odcedzoną cieciorkę.
  3. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę, kolendrę, chili, cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Dopraw solą, pieprzem, curry i kuminem i wszystko zblenduj na gładką masę.
  5. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Z gotowej masy uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego - najlepiej maczaj ręce w wodzie, aby ciasto się nie kleiło.
  7. W woku rozgrzej większą ilość oleju.
  8. Obtocz falafele w mące i smaż na głębokim oleju, aż będą złote.
  9. Następnie przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.